Kuleba dezvăluie de ce vrea Putin să controleze centrala Zaporojie. Care este miza rușilor, de fapt

de: Cătălina Burghelea
06 09. 2022

Federația Rusă încearcă să controleze centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru ca Ucraina să nu poată ajuta cu electricitate Uniunea Europeană, avertizează ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Ultimul reactor al instalației a fost deconectat de la rețeaua țării, după ce bombardamentele rusești au întrerupt curentul, a declarat operatorul Energoatom.

Ucraina, noi acuzații la adresa Rusiei

Vladimir Putin vrea să dețină controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, astfel încât Kievul să nu poată folosi electricitatea pentru a salva Uniunea Europeană de criza energetică.

„Ucraina poate ajuta UE să atenueze criza energetică în această iarnă prin exportul de energie electrică. De aceea Rusia încearcă să pună mâna pe centrala nucleară Zaporojie și să ne oprească. Ucraina și UE sunt în aceeași barcă: trebuie să rămânem împreună și să-l învingem pe Putin înainte să ne aducă tuturor și alte probleme”, a precizat șeful diplomației ucrainene pe Twitter.

Centrala nucleară Zaporojie, ținta bombardamentelor

La data de 25 august, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost debranşată temporar de la reţeaua ucraineană, pentru prima dată în istoria sa, o situaţie care îngrijorează comunitatea internațională. Liderii lumii se tem că bombardamentele, de care Kievul și Moscova se acuză reciproc, vor provoca o catastrofă nucleară majoră.

Ultimul reactor în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost oprit, luni, de la rețeaua țării, pe fondul bombardamentelor rusești, a informat luni Reuters, citând compania nucleară a statului Energoatom.

„Astăzi, în urma unui incendiu provocat de bombardamente, linia de transport (ultima funcțională) a fost deconectată”, a scris Energoatom pe Telegram.

„Lumea este din nou în pragul unui dezastru nuclear”

Potrivit unui purtător de cuvânt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, AIEA a fost informată cu privire la situația reactorului, explicând că rețeaua va fi reconectată odată ce problema se rezolvă.

Complexul nuclear, cel mai mare din Europa, a fost capturat de forțele ruse la începutul acestui an, dar continuă să găzduiască o forță de muncă ucraineană. Herman Galușcenko, ministrul Energiei, a comunicat că ultimul reactor a fost deconectat ca urmare a bombardamentelor și incendiului din interior.

„Lumea este din nou în pragul unui dezastru nuclear. Dezocuparea ZNPP și crearea unei zone demilitarizate în jurul acesteia sunt singurele modalități de a asigura securitatea nucleară”, a explicat oficialul ucrainean.

Ucraina nu a reușit să repare liniile electrice, din cauza atacurilor în jurul stației, a scris mai spus Galușcenko. Ministrul Energiei s-a plâns că bombardamentul reînnoit a lovit la scurt timp după ce majoritatea inspectorilor AIEA au părăsit uzina.